Prevenirea Preeclamsiei
Preeclampsia, împreună cu nașterea prematură, rămâne o cauză majoră a morbidității neo-natale și materne. În consecință, cercetarea este îndreptată spre dezvoltarea unui test de screening eficient, în vederea unui diagnostic mai precoce si a unei interventii terapeutice profilactice care sa scada incidenta acestei complicatii induse de sarcina. Preeclampsia (PET) afectează 2-4% din sarcini. Se crede că mecanismul său patologic de bază este invazia trofoblastică inadecvată a arterelor spiralate materne, ceea ce duce la o placentație afectată. Acest proces de remodelare anormală placentara a fost documentat atât prin studii histologice, cât și prin ecografie Doppler a arterelor uterine. De asemenea, se știe că factorii de risc pentru PET sunt originea etnică maternă, paritatea, indicele de masă corporală, antecedentele familiale de PET și fumatul. În plus, concentrația serică maternă a unor molecule, cum ar fi proteinele plasmatice asociate sarcinii (PAPP-A si PLGF) a fost raportată a fi diferită la femeile care dezvoltă PET în comparație cu femeile cu sarcină normală.
În prezent, studiile de screening Doppler la 12 și 22 de săptămâni de gestație au raportat că pentru o rată de fals pozitive de 10% sensibilitatea pentru preeclampsie a fost de aproximativ 40% și, respectiv, 50%. O rată de detecție mai mare poate fi obținută folosind o combinație de teste, de istoric matern, Doppler al arterei uterine, funcția cardiacă maternă, presiunea arterială medie și markeri serici materni poate îmbunătăți rata de detecție cu până la 95% la o rată pozitivă de screening de 5%.
Singura strategie dovedită pentru prevenirea PET este utilizarea unei doze mici de aspirină. Un studiu amplu și o meta-analiză ulterioară au arătat că dozele mici de aspirină reduce incidența PET, daca sunt administrate de la 12 saptamani de gestatie. Avantajul acestui tratament este că nu există efecte nocive majore pentru mamă sau făt.