Intervenții pentru reducerea incidenței nașterii premature

Nașterea prematură este o cauză majoră a morbidității și mortalității perinatale, a decesului infantil și a morbidității neurologice pe termen lung.

  • Riscul de nastere prematura este invers legat de lungimea colului uterin. Lungimea cervicală (CL) măsurată prin ecografie transvaginala (TVU) este cunoscută a fi un test de screening eficient pentru predicția nasterii premature. Colul uterin începe să se scurteze după 28 de săptămâni de gestație la femeile destinate nașterii la termen. Mai multe studii au arătat că la cazurile cu naștere prematura, la 18-22 săptămâni este vârsta medie când apare scurtarea colului uterin. Prin urmare, un screening TVU a CL la scanarea de rutină din al doilea trimestru de sarcina poate fi suficient. CL este, de asemenea, predictiv pentru nasterea prematura la femeile cu simptome. S-a demonstrat că screeningul TVU a CL are o rată de detecție mai mare și o valoare predictivă pozitivă mai mare la femeile cu nastere prematura în antecedente și cu sarcină unică. În acest grup, un alt avantaj al screening-ului ecografic este că poate detecta cu ușurință femeile cu risc ridicat care nu au nevoie de intervenție. De fapt, mai mult de 60% dintre femeile cu risc ridicat, cum ar fi cele cu o nastere prematura anterior, mențin un CL normal până la 24 de săptămâni și nu au nevoie de intervenție.
  • Intervențiile care pot fi eficiente în anumite populații includ cerclajul colului uterin și administrarea intravaginala a progesteronului.

Cerclajul cervical a fost disponibil de ceva vreme, dar rămâne controversat ca intervenție pentru prevenirea nașterii premature. Dovezile actuale arată că cerclajul nu duce la o reducere semnificativă statistic a nașterii premature la femeile identificate ecografic prin măsurarea TVU a CL în programele de screening populațional. Totuși există o reducere semnificativă statistic a ratei nasterii premature după cerclaj la femeile asimptomatice cu col uterin scurt și nastere prematura în antecedente (= 3 nasteri premature anterioare sau pierderi în al doilea trimestru).
Incidența nasterii premature

Diferite forme de progesteron au fost folosite pentru a preveni nasterea prematura la femeile asimptomatice cu col uterin scurt. Un studiu recent a arătat că progesteronul natural micronizat administrat vaginal (200 mg pe zi, între 24 și 34 de săptămâni) previne eficient nasterea prematura la femeile cu o lungime a colului sub 15 mm, indiferent de istoricul lor.
Au existat rapoarte recente privind o creștere a ratei nașterilor premature din studii epidemiologice. Una dintre cauze este rata mai mare a sarcinilor multiple din cauza tratamentului pentru infertilitate. Chiar dacă motivul pentru riscul crescut de nastere prematura în urma tehnicilor de reproducere umană asistata este neclar, transferul unic de embrion este din ce în ce mai des considerat ca o opțiune clinică funcțională, în special la femeile tinere.

INFORMATII UTILE

Cazuri-Articole-Cercetare


Cazuri -Articole Osteogenesis Imperfecta type II – TheFetus  Hepatic Tumor – Hamartoma – TheFetus First Trimester Fetal Echocardiography....
Vezi detalii

Centre de Medicina Fetala in Romania

Adrese utile ale unor institutii medicale unde consulta medici certificati de Fetal Medicine Foundation – London in ecografie fetala. Lista va fi...
Vezi detalii

Ecografia pe parcursul sarcinii-Video

O scurta trecere in revista , pentru a va familiariza, cu o parte din imaginile ecografice ce se pot obtine la diferite perioade,...
Vezi detalii

Mit sau adevar stiintific-sarcina si posibilele probleme legate de ea

Informatii despre sarcina si complicatiile ce pot apare pe parcursul sarcinii, cauze, posibilitati terapeutice etc. Incercam o despartire a realitatii...
Vezi detalii