In istoria incercarilor de a gasi un test de screening util in depistarea fetilor cu anomalii cromozomiale (sindrom Down), se gasesc si alte analize biochimice din sangele viitoarei mame.
Triplu Test
La inceputul anilor 80, se efectua un test de screening pentru depistarea anomaliilor de tub neural (defectele coloanei vertebrale sau a craniului – rahischizis, anencefalie, etc) prin determinarea AFP (alfa feto proteina) din singele gravidei. Au fost observatii care aratau ca un nivel scazut al acestei proteine se asocia cu prezenta sindromului Down la fat. Ulterior prin adaugarea determinarii a inca 2 proteine din singele gravidei (estriolul liber si beta HCG) s-a dezvoltat Triplu Test – testul Bart.
- Perioada de efectuare este 15-22 saptamini de sarcina;
- Rata de detectie pentru sindromul Down este de 60-65% pentru 5% rezultate fals pozitive (rezultate asemanatoare comparativ cu Dublu Test obisnuit, dar, rezultate mult mai slabe fata de Testul Combinat – dublu test + NT, ecografia la 11-13 saptamini – cu rata de detectie pana la 85%/ 5% rezultate fals pozitive);
- Aspecte pozitive: predictie defecte tub neural (care tot ecografic se confirma) si sindrom Smith-Lemli-Opitz (o afectiune rara). Posibilitatea combinarii cu screeningul de prim trimestru (testul combinat) – Testul Integrat.
INDICATII – de efectuat DOAR la gravidele care nu au ajuns in intervalul 9-14 saptamini sa efectueze Testul Combinat.