Este aceea situatie in care cursul sarcinii se poate abate de la normalitate, de aceea in acest grup se gasesc majoritatea femeilor a caror sarcina va fi insotita de un posibil insucces.
Depistarea acestora si ulterior urmarirea adecvata face obiectul tuturor consultatiilor de screening efectuate prenatal.
- Utilitatea unui Centru de Medicina Fetala se poate aprecia prin colaborarea in rezolvarea acestor cazuri impreuna cu medicul curant al fiecareia dintre dvs.
Situatiile speciale din timpul sarcinii necesita si o abordare speciala. Astfel, prezenta diabetului matern, a hipertensiunii arteriale materne, a izoimunizarii Rh, a unor infectii materne in sarcina, a altor probleme de sanatate materna care pot influenta evolutia sarcinii prezente necesita o abordare individualizata si corecta. Descoperirea unor anomalii/malformatii fetale impune o consiliere corecta si punctuala in fiecare caz.
- Sarcina cu risc crescut necesita o serie de investigatii specifice care influenteaza conduita si tratamentul in scopul de a obtine un copil cat mai sanatos.
Aceste investigatii sunt neinvazive (cum este evaluarea ecografica Doppler a unor zone fetale) sau invazive (in scop diagnostic sau chiar terapeutic cum ar fi: cordocenteza – punctia cordonului ombilical, transfuzia sanguina intrauterina, punctia/drenarea unor formatiuni lichidiene fetale, coagularea LASER a unor structuri vasculare, introducerea endoscopica a diverse dispozitive cu intentie terapeutica, etc) – vezi Tratamente Fetale
Toate aceste cazuri speciale reprezinta doar 15-20% dintre sarcini, dar esecul acestora este zguduitor mai ales in cazul in care nu sunt recunoscute.
Fetal Alcohol Syndrome & Fetal Alcohol Effects Video Part 1
O serie de situatii patologice materne pot influenta cursul sarcinii. Depistarea acestora impune de cele mai multe ori o conduita specifica privind tratamentul si urmarirea sarcinii (cu depistarea precoce a posibilelor complicatii/efecte fetale sau anexiale)
- Diabetul preexistent sarcinii sau diabetul gestational/ alte boli metabolice
- Hipertensiune indusa de sarcina sau preexistenta acesteia
- Boli endocrinologice materne (tiroideiene, altele)
- Boli infectioase materne ce pot afecta sarcina (TORCH, altele)
- Izoimunizarea materna (grup Rh sau altele)
- Afectiuni cu caracter ereditar (ce necesita sfat genetic)
- Antecedente obstetricale – Nastere prematura/ avort trimestrul doi
etc