Recomandare a unui nou algoritm pentru monitorizarea sarcinii in contextul medicinii ca stiinta in secolul XXI (evidence based medicine).
Consideram cea mai importanta evaluare a femeii gravide (baza piramidei) screeningul de prim trimestru (la 12 saptamini). Este momentul la care se incearca depistarea majoritatii sarcinilor cu risc obstetrical crescut, ceea ce va permite evaluarea specifica si speciala a acestora, in intentia de a solutiona pozitiv cit mai multe din aceste situatii.
12 w = Screeningul de prim trimestru (la 11-13 saptamini)
- Permite identificarea grupului de paciente cu risc crescut pentru: anomalii cromozomiale, preeclampsie/hipertensiune indusa de sarcina, diabet gestational, risc crescut de mortalitate fetala intrauterina, IUGR (intirziere de crestere intrauterina a fatului), macrosomie, nastere prematura;
- Permite depistarea precoce a unor anomalii fetale (malformatii) – nu exclude screeningul de anomalii de la 20 saptamini;
- Pacientele identificate astfel cu un risc anume, pot beneficia de o atentie sporita/dirijata/specifica din partea specialistului (Specialist care 12-34w);
- Permite identificarea a 80% dintre gravide care nu vor avea, cel mai probabil, complicatii asociate sarcinii, necesitind o urmarire/monitorizare obisnuita – (20w).
20w = Screeningul de trimestru doi (18-24 saptamini)
- Depistarea anomaliilor fetale (perioada optima);
- Masurarea lungimii colului uterin, ca predictie a nasterii premature;
- Aprecierea cresterii fetale si a anexelor.
37w = Reevaluarea cresterii fetale si aprecierea pozitiei fetale in vederea nasterii (in cazul sarcinilor cu evolutie normala, necomplicata)
41 w = Reevaluarea cresterii fetale, a rezervei functionale placentare si starii de bine fetal (wellbeing) pentru cazurile ce nu au nascut pina acum; aprecierea “sansei de nastere” – spontan sau indusa, prin masurarea lungimii colului uterin (mult mai specifica decit aprecierea clinica prin scorul Bishop).
Imaginea de mai sus reprezinta piramida monitorizarii sarcinii initiata in 1929 de Ministerul Sanatatii in Anglia – UK denumit: Memorandum on Antenatal Clinics, ca si mobilizare in vederea scaderii mortalitatii / morbiditatii materno-fetale. Acest tip de abordare (ulterior extinsa in lumea intreaga) si-a atins obiectivele de acum aproape un secol.
Fiind acum in secolul XXI este momentul sa schimbam acest tip de algoritm cu unul nou adaptat noilor cerinte dar mai ales noilor concepte si cunostinte medicale: