Medicina fetala este aceea parte a obstetricii in care pacientul este viitorul copil (fetusul). Are ca scop evaluarea femeii gravide la anumite intervale (bine stabilite) pentru a identifica situatiile patologice (de exemplu: anomalii cromozomiale/genetice fetale, malformatii congenitale fetale, suferinta fetala din diverse cauze – materne, placentare etc) si in conscenita de a propune o conduita terapeutica corecta (daca e cazul inclusiv proceduri invazive), care in final sa permita nasterea unui copil cu sanse maxime de a fi sanatos – succesul sarcinii.
In Centrul de Medicina Fetala din cadrul spitalului PREMIERE, Timisoara – sunt aplicate cu strictete recomandarile Fetal Medicine Foundation (FMF) – London, director Prof. Kypros Nicolaides.
- Medicii centrului sunt instruiti în ecografia fetala si sunt foarte motivati pentru a oferi cea mai buna îngrijire posibila pentru femeile gravide si familiile lor. Ei au obtinut certificatele FetalMedicineFoundation in ecografia fetala (rezultatele investigatiilor efectuate fiind auditate anual de FMF pentru prelungirea licentelor) si respecta ghidurile/recomandarile FMF în managementul graviditatii.
Rezultatele acestor investigatii va vor informa corect pe dvs. si medicul dvs. curant (ginecolog/ medic de familie care va urmareste sarcina) si vor ajuta la decizia cea mai buna privind monitorizarea sarcinii dumneavoastra.
(click pe imaginea de mai sus, pentru o scurta prezentare a consultatiilor de screening propuse)
Investigatii efectuate in centrul nostru:
Consultatii de screening ecografic – pentru toate gravidele, dupa cum urmeaza:
- screening de prim trimestru (11-14 saptamani de sarcina)
- screening al anomaliilor fetale (20-22 saptamani de sarcina)
- screening de trimastru trei (32-34 saptamani de sarcina)
Consultatii de ecografie fetala diagnostica – in cazul unor suspiciuni de anomalie fetala:
- ecocardiografie fetala (precoce la 14-16 saptamani / la orice varsta de sarcina)
- diagnostic ecografic al anomaliilor fetale – inclusiv conduita, prognostic, consult interdisciplinar (precoce la 12-16 saptamani / la orice varsta de sarcina)
Diagnostic invaziv al anomaliilor cromozomiale / genetice:
- Biopsie de vilozitati choriale (10-14 saptamani de sarcina)
- Amniocenteza (16-20 saptamani de sarcina)
- Cordocenteza (dupa 20 aptamani de sarcina)
Terapie fetala:
Proceduri terapeutice fetale intrauterine specifice