Screening Ecografic Materno-Fetal

Recomandari privind momentul consultatiilor de screening ecografic recomandate in vederea depistarii sarcinilor cu risc crescut:

In primul trimestru, dupa primele 2-3 saptamini de intirziere a menstruatiei, se stabileste cu cea mai mare exactitate: virsta sarcinii (prin lungimea embrionului), numarul embrionilor (vezi imaginea de mai jos cu sarcina multipla dupa FIV) si binenteles viabilitatea sarcinii.


hextupleti2D

  • Acest tip de investigatie se poate face, de principiu, in orice cabinet de obstetrica-ginecologie.

In functie de elementele observate se poate emite un prognostic vis s vis de sarcina prezenta.

  • Complicatiile primelor saptamini de sarcina sunt semnalizate de prezenta singerari, conditi care impune reevaluarea ecografica si la nevoie biologica (anumite analize).

 
La 9-10 saptamini de amenoree (in cazul in care sarcina este in evolutie) este momentul optim pentru determinarea unor hormoni din sangele mamei (betaHCG-ul liber  si PAPP-A cunoscut in Romania si ca “dublu test”), parte a screeningului de prim trimestru.

La sfirsitul primului trimestru (11-14 saptamini de amenoree – calculata din prima zi a ultimei menstruatii) este momentul screening-ului de prim trimestru (nuchal scan) ce permite apreciere riscului pentru cele mai frecvente anomalii cromozomiale (sindromul Down, Patau, Edwards etc) pe baza unor elemente ecografice si a determinarilor biochimice efectuate la 9=10 saptamani (test combinat) – vezi mai jos.

Acesta consta in: dublu test (determinarea din singele viitoarei mame a doua proteine secretate de tesutul placentar incipient) si o ecografie fetala mai speciala (se apreciaza cit mai exact niste parametri fetali: NT-translucenta nuchala – vezi video NT, prezenta osului nazal – vezi video NB, unghiul maxilofacial si fluxul sanguin pe anumite vase si zone fetale –duct venos si valva tricuspida; de asemenea se face si o evaluare morfologica cit mai detaliata a fetusului  – vezi video: anatomia fetala la 12 saptamini).

Pentru un rezultat corect acest tip de investigatie  este recomandat a se efectua intr-un centru specializat (presupune un ecograf de calitate, si o pregatire/certificare corespunzatoare a personalului).

In  CENTRUL NOSTRU  aceasta consultatie de screening de prim trimestru este efectuata de medici certificati si auditati de Fetal Medicine Foundation – London.

Rezultatul astfel obtinut imparte, practic, femeile gravide in trei mari categorii:

  1. Risc mare (daca riscul calculat este mai mare de 1/100), situatie in care e indicat medical diagnosticul invaziv (CVS sau amniocenteza) (in acest grup sunt 80-85% dintre fetii cu Down);
  2. Risc mic (daca riscul calculat este mai mic de 1/1000), situatie in care gravida este asigurata ca fatul nu are o sansa semnificativ de a prezenta aceste anomalii si deci nu necesita investigatia invaziva diagnostica;
  3. Risc intermediar (intre 1/100 si 1/1000): in acest grup raman aproximativ 15-20% dintre sarciniile cu feti avand sidromul Down — situatie care necesita o reevaluare speciala (os nasal, flux duct venos, flux tricuspida, unghi maxilofacial) cu recalcularea riscului, ecografie de trimestru 2 cu evaluarea morfologiei fetale (anomalii majore sau soft markeri), sau testul integrat (se adauga datele obtinute prin triplu test).

In centrele de medicina fetala se efectueaza (in aceeasi sedinta), in conditii de calitate,  ecografia corecta, calcul riscului (combinand rezultatele la dublu test cu rezultatul ecografiei) si interpretarea/consilierea rezultatului (se asigura o rata de detectie de peste 90% cu o rata a rezultatelor fals pozitive de 2,5% pentru sindromul Down) – vezi centre de medicina fetala in Romania.

In trimestrul al doilea la 18-22 saptamini de amenoree este varsta optima de evaluare morfologica cit mai exacta a fetusului. Cu aceasta ocazie sunt evidentiate posibilele anomalii congenitale fetale si de asemenea se asigura si consilierea  privind conduita si posibilitatile terapeutice in cazul unor probleme asociate sarcinii.

Un screening de  trimestru doi corect consta in analizarea ecografica a tuturor segmentelor si organelor fetale din punct de vedere morfologic si depistare pe cat posibil a celor mai multe anomalii/malformatii fetale.

Incidenta naturala a anomaliilor congenitale este de pina la 4% din sarcinile la termen, cele mai frecvente fiind cele cardiace (vezi imaginea din dreapta – ecocardiografia fetala).

In trimestrul al treilea

  • la 32-34 saptamini de amenoree, se efectueaza evaluarea ecografica functionala, care consta in aprecierea  cresterii fetale, analiza Doppler a circulatiei sangelui fetal in anumite segmente vasculare  (artera cerebrala medie, artera ombilicala, ductul venos) permite evaluarea rezervelor functionale ale  fetusului si placentei (aprecierea starii de bine a fatului – wellbeing fetal)


Ecografia 3D/4D ca si mod de examinare ecografica are indicatii si avantaje care fac din aceasta explorare o adevarata platforma de cercetare si diagnostic fetal subtil. Vehicularea ‘populara’ a acestei examinari se reduce la niste imagini supracunoscute cu fata fatului, etc (care de altfel se gasesc si pe aceste pagini), dar a caror informatie medicala este limitata.

nicolaides pyramid