HERERERERERE
18-24 saptamini; Screeningul de trimestru 2 – morfologie fetala

Depistarea ecografica a anomaliilor fetale
 
Se efectueaza obisnuit la 20-22 saptamini de sarcina.

Este o ecografie de detaliu, in timpul careia: se examineaza fiecare parte a corpului fatului, se determina pozitia si aspectul placentei, se evalueaza cantitatea de lichid amniotic si se masoara elementele biometrice fetale (pe baza carora se estimeaza cresterea fetala).

  • Aprecierea corecta a morfologiei fetale inseamna o deosebita atentie asupra examinarii elementelor fetale: creierul, fata, coloana vertebrala, inima, stomacul, intestinele, rinichii  si segmentele membrelor. Se realizeaza utilizand la nevoie toate modalitatile de tehnica ecografica: B-mode (2D obisnuit), Doppler color/pulsatil, 3/4D – render surface, STIC, TUI etc

Rezultatul este tiparit dupa fiecare examinare; – se precizeaza toate elementele fetale normale/anormale prezente si se adauga un scurt comentariu util medicului care va urmareste sarcina.

CorpCalos trim2

In cazul gravidelor cu risc crescut de nastere prematura (sarcina multipla, sarcina precedenta terminata prematur, malformatii uterine sau interventii anterioare asupra colului uterin) se recomanda cu ocazia acestui screening si masurarea lungimii colului uterin (prin utilizarea sondei intravaginale) si estimarea riscului actual de nastere prematura pe baza acestei masuratori (calculator soft FMF).

Deoarece  50% dintre cazurile care vor naste prematur (sub 37 saptamini de sarcina) sunt la prima sarcina (si, deci, nu pot fi recunoscute ca fiind cu “risc crescut de nastere prematura'”  din anamneza (nasteri premature/avorturi spontane in trimestrul 2  in antecedente, malformatii uterine, interventii pe colul uterin, etc) SE RECOMANDA EFECTUAREA DE RUTINA A MASURARII LUNGIMII COLULUI UTERIN si aprecierea individuala a riscului de nastere prematura la toate gravidele intre 20-26 saptamini de sarcina.

colScurt_2

Consilierea
Daca este prezenta o anomalie fetala majora sau minora, sau sunt depistati unii soft markeri (elemente anatomice fetale care nu sunt malformatii, dar prezenta lor este mai frecventa in cazul unor feti cu anomalii), examinarea ecografica este urmata de explicarea acestora si a efectelor asupra dezvoltarii/evolutiei fatului si ulterior a copilului, precum si semnificatia si prognosticul lor.

In aceste situatii cuplul va primi informatii si in legatura cu posibilitatile actuale in privinta diagnosticului si tratamentului (chiar invaziv) la standarde mondiale (prin colaborarea cu centre de medicina fetala de prim rang din lume – vezi sectiunea Colaborari).

Pentru amanunte/ programari – click

Medicina fetala 4D